Kennis

IMG_0727

Ambities

We geven je graag een idee van hoe een overkapping van de Antwerpse ring er uit kan zien. We ontwikkelden scenario’s voor 10 belangrijke plaatsen langs de ring. Klik door naar deze pagina om onze ambities voor Luchtbal, Lobroekdok, Berchem Station of Wolvenschans te zien.

verder lezen

IMG_0937

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in Antwerpen moet en kan beter. Maar wat is nu precies het aandeel van de Ring daarin? En kan een overkapping bijdragen tot een betere luchtkwaliteit? Het is moeilijk om de beschikbare informatie samen te vatten…

verder lezen

IMG_1016

Geluid

Omgevingsgeluid kan een negatieve impact hebben op de leefbaarheid van een buurt. Wat is nu precies de impact van de Ring op geluid? En wat kan een overkapping betekenen om geluidshinder te beperken? Dit leggen we aan de hand van een aantal vragen uit.

verder lezen

IMG_1030

Gezondheid

Wanneer we het hebben over gezondheid in relatie tot het overkappingsproject, dan denken we vaak eerst aan luchtkwaliteit en aan geluid. Maar een overkapping draagt ook op andere manieren bij aan de gezondheid van Antwerpenaren.

verder lezen

IMG_0914

Ecologie

De Ringzone scoort bij de gemiddelde Antwerpenaar niet hoog op vlak van leefbaarheid. Toch is de snelwegberm de grootste groenverbinding binnen de stad, en een belangrijke corridor voor fauna en flora. Die troef willen we met een overkapping uiteraard vrijwaren en versterken.

verder lezen

_W5A9948

Mobiliteit

De opdracht van de intendant valt niet te herleiden tot auto-mobiliteit: het is vooral een grote kans om alternatieve vervoersmodi te versterken, in het belang van de leefbaarheid van de stad, en van de gezondheid van de Antwerpenaar.

verder lezen

_W5A8096

Stadsontwikkeling

Overkappen betekent ruimte creëren voor nieuwe ontwikkelingen: parken, wijken, publieke voorzieningen zoals sportfaciliteiten en scholen. Maar waar komen die ontwikkelingen best? Wie bepaalt wat waar komt? En waarmee moeten we rekening houden?

verder lezen

IMG_0896

Innovatie

Plannen maken voor een overkapping, betekent dan ook dat je rekening moet houden met een toekomst die je nog niet kent. De oplossingen die we vandaag bedenken, moeten aanpasbaar zijn aan innovaties die de toekomst zal brengen.

verder lezen

_W5A8121

Veiligheid

Ook veiligheid is een belangrijk aspect van leefbaarheid. In de overkappingsopdracht wordt rekening gehouden met verschillende vormen van veiligheid: tunnelveiligheid, verkeersveiligheid en sociale veiligheid.

verder lezen

IMG_0964

Ruimtelijke kwaliteit

In het thema ruimtelijke kwaliteit komen alle andere thema’s samen: het overkappingsproject is pas geslaagd, als we op de andere thema’s maximaal vooruitgang boeken.

verder lezen