verslag Ringdagen

Gebundelde collectieve intelligentie

De Ringdagen brachten begin september veel volk op de been. Dat toont dat burgers enthousiast zijn om de toekomst van de Antwerpse Ringruimte mee vorm te geven. Hun inbreng werd gebundeld in een verslag.

bekijk en download hier het volledige verslag

De Ringdagen vormden het startschot voor de ontwerpteams. Het was een geslaagde wederzijdse kennismaking tussen ontwerpteams, burgers en organisaties. Voor burgers was het een uitgelezen moment om wensen en noden kenbaar te maken, voor de ontwerpteams was het een eerste moment om informatie te sprokkelen én te verspreiden. Kortom: de dialoog is nu echt op gang getrokken.

In dit verslag lees je de essentie van die prille dialoog; het bevat de gebundelde collectieve intelligentie. Het is gebaseerd op de suggesties die de deelnemers van de Ringdagen noteerden en op gesprekken met de moderatoren van de workshops. Die gesprekken werden gestructureerd rond vier thema’s: ‘Ademruimte’, ‘Mensen en wijken verbinden’,’Stad maken’ en ‘Metropolitane ringruimte (identiteit en uitstraling ringruimte)’.

rindgagen verslag

Let wel: dit verslag claimt niet volledig te zijn. Dan zouden alle 3452 vragen, opmerkingen of suggesties aan bod moeten komen. Om de informatie toegankelijk te maken is er gekozen om per segment een synthese te maken. Dat is een evenwichtsoefening tussen kernboodschappen distilleren en voldoende details meegeven. Dit verslag geeft enkel de krijtlijnen weer — maar wees gerust: alle suggesties, vragen en opmerkingen werden aan de ontwerpteams bezorgd. Voor u de gegevens induikt, reiken we nog kort een aantal algemene bevindingen aan. Afsluiten doen we met overkoepelende krachtlijnen.

 

Hoe gaat het nu verder?

Hier stopt het niet. Integendeel. De Ringdagen vormden het startschot voor een participatietraject. Van september 2017 tot april 2018 trekken zes verschillende ontwerpteams de wijken in om met burgers en organisaties in dialoog te gaan. Wil jij ook betrokken blijven bij de momenten die in jouw buurt georganiseerd worden? Meld je dan hier  aan als Ringbouwer.

ringdagen eerste ronde

6—13 september 2017: Ringdagen eerste ronde

Startschot van het participatietraject. Hierna gaan de ontwerpteams aan de slag in dialoog met burgers.

ringdagen tweede ronde

4—9 december 2017: Ringdagen tweede ronde

Tweede groot terugkoppelmoment van de ontwerpteams in alle deelzones en voorstelling van “work in progress”. Hierna verwerken de ontwerpers de input en werken ze toe naar een masterplan en pilootprojecten in hun deelzone.

 

ringdagen derde ronde

februari 2018: Ringdagen derde ronde

Derde groot terugkoppelmoment van de ontwerpteams in alle deelzones.

 

resultaten

eind april 2018: voorstelling eindresultaten

De ontwerpteams presenteren het masterplan en pilootprojecten voor hun deelzone.